Tema: Biru dan Hijau Tema: Biru dan Hijau Tema: Merah Tema: Hijau
Text: Tambah BesarText: AsalText: Tambah Kecil
Portal Rasmi
Kementerian Kerajaan Tempatan & Perumahan Sarawak

Contact Us

Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sarawak,
Tingkat 2, Baitul Makmur, Petra Jaya, Medan Raya,
93050 Kuching, Sarawak, Malaysia.
Tel: 6082-319614
Fax: 6082-311216

Waktu pejabat:
8.00am to 1.00pm
2.00pm to 5.00pm

Klik untuk peta

Pensijilan


Paparan terbaik adalah menggunakan Google Chrome dan Mozilla Firefox dengan dimensi resolusi skrin pada 1024 x 768 px

 

 

30 Mei 2019 - Have good ties with each other, market traders told

KUCHING: Minister of Local Government and Housing Datuk Dr Sim Kui Hian hopes to see market traders in the state keep good ties among each other.

As Sarawak is multi-racial, it is important that traders carry out their business in an atmosphere of peace and goodwill, he said.

“Traders in markets are usually from different racial and religious backgrounds.

“It is important that they practise tolerance and respect towards each other at all times,” he added.

Dr Sim was speaking during the Gawai Dayak celebration organised by Kuching South
City Council (MBKS) with hawkers and traders of the Stutong Community Market yesterday.

Meanwhile during the same event, Kuching South mayor Datuk James Chan hoped that the Dayak traders at Stutong Community Market will have a good time with their family and friends in celebrating Gawai Dayak.

 

Sources: Borneo Post, 30 May 2019

8 Mei 2019 - 2,500 unit Rumah Spektra Permata akan dibina di seluruh Sarawak

KUCHING: Kerajaan Sarawak akan membina 2,500 unit rumah di bawah program Rumah Spektra Permata (RSP) di seluruh negeri bagi membantu kumpulan berpendapatan rendah (B40) dan kumpulan berpendapatan sederhana (M40) memiliki rumah sendiri.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Dr Sim Kui Hian berkata, selain itu di bawah Projek Rakyat kementeriannya menerusi Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) telah memperuntukkan RM108.55 juta untuk melaksanakan 493 unit RSP di Kuching, Mukah, Kapit dan Limbang.

Beliau berkata kementeriannya merancang menyerahkan unit-unit rumah berkenaan kepada pembeli dalam tempoh dua tahun akan datang.

“Kementerian saya juga menjalin kerjasama dengan Kementerian Pembangunan Bandar dan Sumber Asli (MUDeNR), juga menyediakan perumahan di bawah program pembangunan bandar.

“Di bawah program ini, MUDeNR menerusi Lembaga Pembangunan dan Lindu-ngan Tanah (PELITA) akan membina infrastruktur dan kerja berkaitan manakala HDC akan membina unit rumah,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan penggulungan bagi Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) semalam.

Dr Sim berkata ketika ini di bawah program tersebut, 30 unit rumah di Kampung Datu, Sibu telah siap dibina manakala 564 unit di Darul Hana Ku-ching, tiga di Kampung Datu, Sibu dan 86 di Kemuyang, Sibu ketika ini di pelbagai peringkat pembinaan.

Menyentuh projek perumahan di bawah dana kerajaan persekutuan, beliau berkata dua projek telah diluluskan pada 2017 iaitu Program Perumahan Rakyat (RPR) Landeh, Padawan (443 unit pangsapuri) dan RPR Petra Jaya (208 unit rumah teres setingkat) dengan kedua-duanya dijadual siap menjelang 2020.

“Perumahan adalah dalam Senarai Bersama Perlembagaan Persekutuan, oleh itu kementerian saya akan terus mengemukakan permohonan kepada kerajaan persekutuan untuk membina lebih banyak rumah mampu milik untuk kumpulan B40 di Sarawak,” katanya.

Mengenai program pinjaman rumah panjang, Dr Sim berkata kementeriannya tidak akan mengenakan faedah ke atas pinjaman dibuat bagi membeli bahan-bahan binaan dalam usaha membantu peng-huni membina baharu atau membaik pulih rumah panjang sedia ada.

Beliau berkata pinjaman maksimum bagi setiap pintu ialah RM50,000 dan jumlah pemohon yang layak menerima pinjaman ini bergantung kepada jumlah peruntukan tahunan disediakan kerajaan persekutuan.

“Bagi 2019, kementerian saya telah memohon RM50 juta bagi tujuan ini, tetapi malangnya hanya RM10 juta diluluskan. Kementerian saya akan terus memohon lebih banyak dana daripada kerajaan persekutuan bagi tujuan ini,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Dr Sim berkata sehingga 6 April tahun ini sebanyak 477 kes denggi dilaporkan di Sarawak berbandig 151 kes bagi tempoh sama tahun lepas, iaitu peningkatan sebanyak 215.9 peratus.

Setakat 6 April 2019 juga katanya, 823 kes tuberkulosis dilaporkan berbanding 792 kes pada 2018, peningkatan 3.9 peratus.

“Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak mengambil langkah-langkah bagi mengesan sebanyak mungkin kes menerusi saringan sistematik dan memulakan rawatan awal bagi membendung serta me-ngawal penularan penyakit ini,” katanya.

 

Sumber: Utusan Borneo, 08.05.2019

5 Mei 2019 - Sarawak Pay kian popular

KUCHING: Aplikasi pintar dompet elektronik (e-dompet), Sarawak Pay yang diperkenalkan kerajaan Sarawak pada 2017 kini kian popular dalam kalangan rakyat dan peniaga di negeri ini.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg memberitahu, sejak dilancarkan Sarawak Pay kini mencatat transaksi keseluruhan berjumlah 172,429 setakat 28 April tahun ini.

Malah beliau mendedahkan, nilai keseluruhan transaksi tersebut berjumlah RM14,199,124.53.

“Dalam masa sama setakat 28 April tahun ini, seramai 68,500 pengguna berdaftar dengan aplikasi Sarawak Pay ini, selain 2,400 syarikat komersial di negeri ini,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis pelancaran Sarawak Pay di KK Super Mart di Jalan Liu Shan Bang, Batu 7, Kota Sentosa di sini, semalam.

Abang Johari berkata, jumlah mereka yang berdaftar dan menggunakan aplikasi Sarawak Pay meningkat setiap hari.

“Ini menunjukkan masyarakat kita dan peniaga sudah menukar cara hidup yang lebih moden seiring dengan kemajuan teknologi masa kini,” katanya.

Selain itu, beliau memberitahu, kerajaan Sarawak telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Singapura Net dan Union Pay, China bagi melaksanakan pembayaran pintar menerusi telefon di negara tersebut.

Namun jelasnya, ia masih menunggu kelulusan daripada Bank Negara Malaysia dan pihak berkuasa berkaitan di dua negara berkenaan.

Tambahnya, jika perkara itu sudah mendapat kelulusan dan mempunyai kedudukan yang sah, ia memudahkan rakyat untuk berbelanja tanpa memerlukan wang tunai semasa melancong di Singapura dan China, termasuk pelancong dari dua negara berkenaan yang melancong ke negeri ini.

“Hanya perlu gunakan telefon bimbit anda sahaja untuk menyelesaikan bil hotel, kedai makan dan sebagainya menggunakan aplikasi pintar ini,” katanya lagi.

Sehubungan itu, beliau mengucapkan terima kasih di atas kerjasama KK Mart dalam mengaplikasikan penggunaan Sarawak Pay dalam perniagaan mereka.

Dalam perkembangan lain, Abang Johari berkata kerajaan negeri kini giat menaik taraf infrastruktur di negeri ini terutamanya di Kuching untuk menjadikannya sebuah bandar raya pintar.

Selain itu, katanya, kerajaan negeri turut memperuntukkan RM6 juta bagi menaik taraf kemudahan di bawah Majlis Perbandaran Padawan (MPP).

Hadir sama Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Dr Sim Kui Hian, Setiausaha Kerajaan Negeri Tan Sri Datuk Amar Mohd Morshidi Abd Ghani, Pengerusi Sarawak Information System Sdn Bhd (SAINS) Datuk Patinggi Tan Sri Dr George Chan Hong Nam, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Kitang Lo Khere Chiang, Pengurus Besar Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) Dr Zaidi Razak, Pengerusi Eksekutif KK Super Mart Datuk Seri Dr Chai Kee Kan dan tetamu kehormat lain.


Sumber : Borneo Post, 5 May 2019

online visitor Pelawat Di Talian 12
total visitor Jumlah Pelawat 2,117,578
<<Oktober, 2020>>
SMTWTFS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Tiada Acara pada masa ini

1. Federated Identity Management (FIM)
    Webmail

2. State Civil Service Government Employee Management System(GEMS)
     GEMS

3. Sistem Penilaian Prestasi Tahunan
    e-Prestasi

4. Staff Self Service System
    SIFBAS

     

HOUSING DEVELOPMENT AND MANAGEMENT SYSTEM

New Developer Registration
New Advocate Registration
New Tribunal User Registration          TALIKHIDMAT


Mobile Phone: 082-555999
Fax: 082-555888
Email: 555999@sarawak.gov.my
Mobile Web: m555999.sarawak.gov.my
SMS: 62999